16 listopada 2018r. odbył się X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny i Kelnerski "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Organizatorem konkursu byli: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie, firma Stalgast Sp. z o.o. przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w konkursie gastronomicznym reprezentowały uczennice klasy 4bt - Patrycja Brejnak i Antonina Kossut, zaś w konkursie kelnerskim wiedzą i znajomością zasad obsługi konsumenta wykazał się Maciej Pasenik z klasy 1aht.

W konkursie gastronomicznym uczennice miały za zadanie przygotować zakąski z lina, białej części świeżego pora oraz danie główne, którego zasadniczymi składnikami były udziec z indyka, dynia zwyczajna świeża i czosnek świeży. Patrycja i Tosia otrzymały wyróżnienie za technikę wykonywania dań.

Konkurs kelnerski składał się z 3 części. Część 1 to test wyboru z zakresu obsługi konsumenta, który zawierał pytania sformułowane w języku polskim i angielskim.
Część 2 to nakrycie na tacy kelnerskiej do śniadania wiedeńskiego (obsługa room service) oraz nakrycie improstyl dla jednej osoby. Motywem przewodnim nakrycia Improstyl 2018 była "kolacja z champagne".
Część 3 to filetowanie pstrąga w obecności gościa (serwis angielski). Maciek za wykonanie tego zadania otrzymał wyróżnienie, zaś suma punktów za pozostałe konkurencje sprawiła, że uplasował się na 2 miejscu.
Za przygotowanie młodzieży do konkursu odpowiadały p. Julita Kaczmarek i p. Agnieszka Siwik.

Dziennik LIBRUS

librus

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

PRO MASOVIA

medal promasovia

Wiarygodna szkoła

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że TECHNIKUM NR 1 w Grodzisku Mazowieckim jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018"

Nasz kanał na Youtube

Regionalne Podróże Kulinarne

regionalne podroze kulinarne

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

Zdrowie i higiena

MEN

RODO

rodo logo

BIP

bip logo

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com
forklift certification