regionalne podroze kulinarne

20 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”.
Uczestnicy to uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Tematem przewodnim konkursu kulinarnego było zastosowanie mięsa z kaczki w kuchni różnych regionów Polski. Uczestników zobowiązano do wykorzystania w proponowanej potrawie surowców/półproduktów takich jak pierś z kaczki, kapusta kiszona, jabłko, mąka gryczana.
Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół, kształcących w zawodach gastronomicznych.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

LAUREACI:

Część kulinarna:

I miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi - Łukasz Woźniak. Nazwa potrawy: Filet z kaczki z sosem malinowo-wiśniowym z wędzonym puree jabłkowym, fondantem ziemniaczanym, kaszanką w panko, pianą z kapusty kiszonej i pudrem z orzechów laskowych.
II miejsce - Izabela Stachniuk, uczennica Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Nazwa potrawy: Filet z kaczki, podpłomyk z mąki gryczanej, mus z kiszonej kapusty, jabłko z miętą, chutney z pomidorów i wanilii, zielony pieprz
III miejsce - Grzegorz Zych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie. Nazwa potrawy: Kaczka smażona z puree z pasternaku, plackami na bazie gryki i kapusty kiszonej, sosem agrestowym z kompresowanym jabłkiem.

Część teoretyczna:

I miejsce – Łukasz Floriańczyk, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie,
II miejsce - Aleksandra Kosińska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku,
II miejsce - Anna Daria Przasnyska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 im. prof. Stanisława Bergera ul. Majdańska w Warszawie,
II miejsce - Amadeusz Wandzel, Zespół Szkół im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi,
III miejsce - Inez Suchmiel, Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II ul. Komorska w Warszawie.

 

Lista finalistów II etapu - kliknij i sprawdź
Lista rezerwowa do II etapu - kliknij i sprawdź

 

UWAGA FINALIŚCI I OPIEKUNOWIE

Etap II konkursu odbędzie się 20.04.2018 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Zakwalifikowanie uczestnika części kulinarnej do etapu II kwalifikuje automatycznie uczestnika wiedzy teoretycznej. Dokładne informacje zostaną przesłane do szkół i opiekunów do 13.04.2018 r.

W związku z dużą ilością uzyskanych punktów ex aequo, jury konkursu zakwalifikowało 12 zespołów do II etapu konkursu.
Gratulujemy uczestnikom.

Więcej informacji udziela Pani Julita Kaczmarek - sekretarz konkursu (22 734 51 52)

Patronat honorowy

 

Serdecznie zapraszamy
Organizatorzy konkursu:
Zespół Szkół nr1 w Grodzisku Mazowieckim ul. Żwirki i Wigury 4,
Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie Al. Prymasa Tysiąclecia 38,
 

dr Włodzimierz Banasik
rektor WSTiJO w Warszawie

mgr inż. Cezary Skalski
dyrektor ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 23.03.2018r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dokumenty do pobrania:

  1. Regulamin
  2. Złącznik 1
  3. Załącznik 2

 

Sponsorzy II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego

  • logo_aryzta.png
  • logo_bidfood.png
  • logo_bukat.png
  • logo_gobarto.png
  • logo_gospodarstworolne.png
  • logo_piknik.png

 

Fundatorzy nagród w II Regionalnym Konkursie Gastronomicznym

  • logo_bristol.png
  • logo_grodzisk_mazowiecki.png
  • logo_olesiejuk.png
  • logo_powiat_grodziski.png
  • logo_rada_rodzicow.png
  • logo_sheraton.png
  • logo_tedmar.png
  • logo_upemi.png
  • logo_westin.png
  • logo_wstijo.png


Archiwum poprzedniej edycji konkursu

Dziennik LIBRUS

librus

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

PRO MASOVIA

medal promasovia

Wiarygodna szkoła

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że TECHNIKUM NR 1 w Grodzisku Mazowieckim jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018"

Nasz kanał na Youtube

Regionalne Podróże Kulinarne

regionalne podroze kulinarne

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

Zdrowie i higiena

MEN

RODO

rodo logo

BIP

bip logo

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com
forklift certification