W styczniu 2020 roku została podpisana umowa patronacka pomiędzy Zespołem Szkół nr 1 Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim a firmą Aryzta sp. z o.o. w Grodzisku Mazowieckim.
ARYZTA jest jednym z największych producentów mrożonych produktów piekarniczych na świecie. Od 2000 roku rozpoczęła produkcję w Grodzisku Mazowieckim.
Na mocy umowy w roku szkolnym 2019/2020 objęto patronatem klasę 2 abht. Jej priorytet to dążenie do poszerzenia kwalifikacji uczniów, głównie w ramach umiejętności i aktywności zawodowych.
Firma zapewnia nadzór metodyczno-dydaktyczny poprzez dodatkowe inicjatywy edukacyjne, cykliczne spotkania i warsztaty dla uczniów odbywające się na terenie zakładu oraz szkoły. Opiekunowie będą wspierać uczniów w planowaniu kariery zawodowej, a przede wszystkim przekazać im wiedzę praktyczną z zakresu produkcji żywności.
19 października 2018 r. uczniowie ZS nr 1 z klasy technik żywienia i usług gastronomicznych, odbywający praktykę zawodową w hotelu Sheraton, Wetin, Bristol (klasa patronacka) poznali Szefa Kuchni Hotelu Sheraton - Marcina Sasina.
Pasją Pana Marcina jest kuchnia azjatycka. W swojej karierze miał możliwość pracy z najlepszymi tajskimi mistrzami kulinarnymi, którzy odkryli przed nim smaki, aromaty, a zarazem sekrety tej kuchni świata. W proponowanym przez siebie menu koncentruje się głównie na Tajlandii, Indonezji, Wietnamie i Chinach. Orientalne smaki i aromaty tej niezwykle wyszukanej kuchni możemy poznać, udając się do restauracji InAzia w warszawskim hotelu Sheraton.
Pan Marcin przybliżył uczniom klasy patronackiej tajniki gastronomii XXI wieku. Dowiedzieli się o istotnych kwestiach, dotyczących bezpieczeństwa produkcji, nowoczesnych urządzeniach i maszynach w kuchni, kuchni molekularnej, kwiatach jadalnych oraz niespotykanych owocach i warzywach, które pojawiają się na stołach współczesnych restauracji, a także o dekorowaniu potraw (Plating Presentation).
Podpisanie umowy patronackiej pomiędzy Zespołem Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim a firmą Aryzta{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/aryzta_2020{/gallery}
Uroczyste zakończenie roku w klasie patronackiej{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/zakonczenie_roku_2018{/gallery}
Szkolenie "filetowanie ryb"{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/filetowanie_ryb_2018{/gallery}
Moduł Service Culture Pathway - Budowanie Lojalności{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/budowanie_lojalnosci_2017{/gallery}
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/rozpoczecie_roku_2017{/gallery}
Czytaj więcej„MIERNY NAUCZYCIEL MÓWI,
DOBRY NAUCZYCIEL WYJAŚNIA,
LEPSZY NAUCZYCIEL DEMONSTRUJE,
DOSKONAŁY NAUCZYCIEL INSPIRUJE”
William Artur Ward
W maju 2017 roku została zawarta umowa o współpracy pomiędzy Zespołem Szkół nr 1 Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim a siecią Marriott International. Podpisali ją Dyrektor ZS nr 1 – Cezary Skalski i Dyrektor Personalny Sieci Starwood Hotels and Resorts – Tomasz Dejtrowski.
Marriott International to największa na świecie amerykańska międzynarodowa sieć luksusowych hoteli. Obejmuje także warszawskie hotele, takie jak Sheraton Warsaw Hotel, The Westin Warsaw, Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw.
Na mocy powyższej umowy w roku szkolnym 2017/18 utworzono klasę patronacką.
Jej priorytet to dążenie do poszerzenia kwalifikacji uczniów, głównie w ramach umiejętności zawodowych.
Klasa liczy 30 osób i obejmuje zawody:
technik żywienia i usług gastronomicznych 343404,
technik hotelarstwa 422402,
technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji T.4. w zawodzie cukiernik 314403.
Opiekunowie praktyk zapewniają nadzór metodyczno-dydaktyczny poprzez dodatkowe inicjatywy edukacyjne, np. organizowanie spotkań młodzieży z kierownikami działów i szkoleń z zakresu obsługi gościa, check in, check out itd.
Dzięki podjętej współpracy młodzież zyskuje dodatkowe doświadczenie zawodowe.
04.09.2017r. - Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2017/2018
05.09.2017r. - Uroczyste rozpoczęcie zajęć kształcenia zawodowego praktycznego klasy patronackiej w hotelu Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw.17.10.2017r. Moduł Service Culture Pathway - Budowanie Lojalności
30.01.2018r. - szkolenie "filetowanie ryb" dla technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 oraz technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji T.4. w zawodzie cukiernik 314403 w hotelu Bristol Luxury Collection Hotel, Warsaw. Szkolenie odbyło się pod czujnym okiem szefa kuchni Pana Michała Tkaczyk.
10.04.2018r. Spotkanie z Dyrektorem Restauracji i Barów Hotelu Bristol
28.05.2018r. Szkolenie z HACCP i alergenów
19.06.2018r. Uroczyste zakończenie roku w klasie patronackiej. W związku z zakończeniem roku szkolnego uroczyście podsumowano współpracę w ramach umowy dotyczącej klasy patronackiej (spotkanie odbyło się w hotelu Sherton Warsaw Hotel). Miłym akcentem uroczystości było wyróżnienie Klaudii Wróbel. Uczennica została otrzymała od hotelu Sheraton Warsaw Hotel dyplom i nagrodę za szczególne zaangażowanie, wzorowe i sumienne wypełnianie obowiązków podczas zajęć praktycznych.
Czytaj więcejPodpisanie umowy patronackiej pomiędzy Zespołem Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim a firmą Aryzta{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/aryzta_2020{/gallery}
Uroczyste zakończenie roku w klasie patronackiej{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/zakonczenie_roku_2018{/gallery}
Szkolenie "filetowanie ryb"{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/filetowanie_ryb_2018{/gallery}
Moduł Service Culture Pathway - Budowanie Lojalności{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/budowanie_lojalnosci_2017{/gallery}
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego{gallery}klasa_patronacka_2017_2018/rozpoczecie_roku_2017{/gallery}
Czytaj więcej