Pod koniec stycznia aż do pierwszych dni lutego, kolejna grupa młodzieży z grodziskiego Technikum Gastronomicznego miała możliwość sprawdzenia swoich sił w zawodzie na ziemiach słynących ze wspaniałej kuchni, czyli Francji.
Praktyki odbywają się co roku, na Lazurowym Wybrzeżu, w mieście Nicea, u najlepszych restauratorów oraz hotelarzy, w ramach programu Erasmus+. Młodzież nie tylko pracuje, ale także poznaje uroki tego malowniczego regionu.
Nic z tego nie byłoby możliwe gdyby nie zaangażowanie Pani Jolanty Forkasiewicz – prezes Azur Club France Pologne, oraz jej męża Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza. Czytaj więcej

"Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europej­skiej Erasmus+"
Stażyści Erasmus + z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim spotkali się podczas nicejskiego pobytu ze społecznością miasta Carros. Yannick Bernard – Mer miasta Carros uroczyście powitał grodziską młodzież. Atrakcją dla uczniów była inauguracja świątecznej iluminacji.
W wydarzeniu uczestniczyła Pani Jolanta Forkasiewicz – prezes Azur Club France Pologne, małżonka Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza, wspierającego realizację projektów Ersamus + ZS1.
Warto podkreślić, że Państwo Forkasiewiczowie zainicjowali partnerską współpracę pomiędzy Grodziskiem Mazowieckim i Carros. Czytaj więcej

Zapraszamy na krótką fotorelację z ostanich dni pobytu grodziskiej młodzieży na stażu w Nicei.
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europej­skiej Erasmus+”
„Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich” (2020-1-PL01-KA102-078198), realizowany w ramach Programu Erasmus+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Czytaj więcej

„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europej­skiej Erasmus+”
Grodziska młodzież w nicejskiej szkole wizażu i makijażu
Stażyści Erasmus + z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim integrują się ze społecznością nicejską. Podczas pobytu odbyła się wizyta w Ecole Fam Fashion and Make up Eweliny Grabskiej dzięki uprzejmości Pani Jolanty Forkasiewicz – prezes Azur Club France-Pologne, małżonki Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza. Uczniowie poznali techniki makijażu, nowości kosmetyczne oraz pomagali w obsłudze konsumenta. Czytaj więcej

Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – uczestnicy projektu „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich” (2020-1-PL01-KA102-078198), realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA od 30 listopada odbywają 2 – tygodniowy staż zawodowy w nicejskich restauracjach i hotelach, godnie reprezentując szkołę, miasto i kraj. Poznają tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Rozwijają także umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu oraz doskonalą sprawność językową. Uzyskują cenne doświadczenie i kwalifikacje zgodne z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który służy zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji) w zupełnie nowych dla nich realiach. Pobyt w Nicei to kontakt z inną kulturą i integracja z tamtejszą społecznością. Czytaj więcej